Η ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ

Η Μελάνθη βρίσκεται σε ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Ελλάδας, στην Μακρυνίτσα Πηλίου. Ένα γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού Πήλιο, πανέμορφο και με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο, την πόλη του Βόλου και το νησί της Εύβοιας.

Είναι ένα χωριό εξαιρετικής αρχιτεκτονικής με παλιά μικροκαμωμένα αρχοντικά και λιθόστρωτα σοκάκια, ένας παραδοσιακός οικισμός με την χαρακτηριστική πηλιορείτικη οικοδομία. Απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, ένα λιμάνι 150 χιλιάδων κατοίκων, 25 χιλιόμετρα από το κοντινότερο αεροδρόμιο, 13 χιλιόμετρα από την πιο κοντινή παραλία, με υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Από τη Μακρυνίτσα μπορείτε σε δύο ώρες να βρεθείτε οδικώς στα Μετέωρα, ένα σπάνιο φυσικό μνημείο προστατευμένο από την UNESCO, σε μια ώρα και τριάντα λεπτά με πλοίο στη Σκιάθο, σε δύο ώρες στη Σκόπελο και σε τρεις ώρες στην Αλόννησο, νησιά καταπράσινα στο υπέροχο μπλε της θάλασσας και σε μια ώρα αεροπορικώς στην Μύκονο και στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η Μακρινίτσα χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα σε ύψος 830 μέτρων πάνω από την θάλασσα. Ο οικισμός αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια ενώ τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας άκμασε ιδιαίτερα χάρη στο εμπόριο και στην βυρσοδεψία. Η Μακρινίτσα ήταν από τα χωριά που ξεσηκώθηκαν κατά την επανάσταση του 1821 και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1878. Τρία χρόνια μετά η Θεσσαλία ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος. Έχει υπέροχο κλίμα, χαμηλή υγρασία και δροσερά νερά.
Τα σπίτια της Μακρυνίτσας χαρακτηρίζονται για τις πέτρινες στέγες τους και για την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων όπως και από τα διακοσμημένα ταβάνια και τις ξυλόγλυπτες πόρτες και τα παραθυρόφυλλα.
Μια ιδιαίτερη λεπτομέρεια του χωριού, η οποία του έχει χαρίσει και μια θέση στο βιβλίο Guinness είναι η υψομετρική διαφορά του πρώτου με το τελευταίο σπίτι του χωριού, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί παγκοσμίως.
Η κεντρική εκκλησία της Παναγιάς έχει μεγάλο μουσειακό ενδιαφέρον. Η μεγάλη πηγή με τα αραβικά σκαλιστά στιχάκια της, ο τεράστιος πλάτανος, το λαογραφικό μουσείο, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών, το εκκλησάκι του Αι-Γιάννη στην κεντρική λιθόστρωτη πλατεία, «μπαλκόνι του Πηλίου» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν, συνθέτουν την ομορφιά του χωριού.
Μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας στα μπαράκια της Μακρυνίτσας ενώ απολαμβάνετε την θέα του ολοφώτιστου Βόλου τη νύχτα. Επίσης, αν θέλετε να διασκεδάσετε σε πιο δυνατά ντεσιμπέλ, 15 λεπτά απο την Μακρυνίτσα βρίσκονται τα νυχτερινά κλάμπ του Βόλου που είναι ολοζώντανα και γεμάτα κόσμο μέχρι το πρωί.